× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Päť nedocenených obrancov


16.03.2021

Po klziskách hokejovej Tipos extraligy korčuľuje množstvo obrancov, ktorým je venovaná výrazná pozornosť - či už vďaka ich vodcovskému postaveniu v tíme, talentu, slávnej minulosti, alebo aj bodovej produktivite. Popri takýchto hokejistoch môžeme v našej najvyššej súťaži nájsť aj bekov, ktorí možno nie sú toľko na očiach, no vďaka zodpovednosti a poctivosti sú  pre svoje mužstvo veľmi dôležití. V tomto článku si predstavíme päť ligových obrancov, ktorí sú podľa nás nedocenení.

 

 

Marek Hudec - HK Poprad

Trenčiansky dvadsaťšesťročný rodák má za sebou pôsobenie v škandinávskych súťažiach, po ktorom sa v roku 2018 vrátil na Slovensko. Nasledovali anabázy v Trenčíne a Žiline a v roku 2019 presun do bratislavského Slovana. V hlavnom meste Slovenska odohral Hudec jeden súťažný ročník a po ňom zamieril do Popradu. Už druhú sezónu po sebe je teda súčasťou tímu bojujúceho o popredné priečky. V mužstve „kamzíkov“ hráva prevažne v tretej formácii, pričom jeho výkony zdobí najmä poctivá defenzívna hra. Keď bol tento ľavoruký bek na ľade, Poprad inkasoval v rovnovážnom stave len trinásťkrát. Pri Hudecovi možno vyzdvihnúť aj disciplinovanosť - len štrnásť trestných minút v štyridsiatich dvoch zápasoch je na obrancu výborné číslo.  

 

 

Branislav Kubka – HKM Zvolen

Skúsený tridsaťdvaročný zadák, rodák z Detvy, sa pred touto sezónou vrátil do Zvolena, za ktorý v predošlom priebehu svojej dlhoročnej kariéry hrával v mládežnickych kategóriách, no za "rytierov" neodohral ani jeden seniorský súťažný duel.  Kubkovi sa medzitým podarilo vyhrať tri ligové tituly v Banskej Bystrici. Vyskúšal si aj pôsobenie v českej Plzni, v minulej sezóne hájil defenzívny rady nitrianskych „corgoňov“. V rámci svojich pôsobísk nikdy nepatril k hviezdnym členom zostavy, jeho prednosti sa skrývali inde. Defenzívna spoľahlivosť, pracovitosť a patričný dôraz možno nepriťahovali výraznú pozornosť, no táto povestná čierna robota mala na úspechu tímov, v ktorých pôsobil, nemalý podiel. V podobnom duchu pokračuje päťnásobný slovenský reprezentant aj pod Pustým hradom, kde vytvoril skúsenú obrannú dvojičku s Petrom Hraškom. V ťažkých zápasoch vyraďovacej časti môže mať Kubkov herný štýl veľký vplyv na prípadný zvolenský úspech.

 

 

Samuel Hain - HC Mikron Nové Zámky

Kto sleduje Tipos extraligu, vie, že v Nových Zámkoch je veľká fluktuácia hráčov bežným javom. Jednou z výnimiek je Samuel Hain, ktorý na juhozápade Slovenska pôsobí už od sezóny 2017/2018, čo z neho robí služobne najstaršieho člena súčasného kádra „býkov“. Bývalý juniorský reprezentant Slovenska sa postupne vypracoval na stabilného člena novozámockej defenzívy. Hainovými prednosťami sú predovšetkým dobré korčuľovanie, bojovnosť v súbojoch či blokovanie striel. Prebiehajúca sezóna je pre neho najlepšia, čo sa týka produktivity - na svoje konto si pripísal trinásť kanadských bodov, zaujímavé je, že z pozície obrancu zaznamenal viac strelených gólov (osem) ako asistencií (päť). Navyše, podobne ako Hudec sa môže pochváliť dobrou disciplínou. Doteraz nazbieral šestnásť trestných minút, čo nie je vôbec veľa. Je dôležité povedať, že v prípade Haina ide o relatívne mladého hokejistu, ktorý má dvadsaťtri rokov a poctivými výkonmi sa môže posunúť vo svojej kariére vyššie.

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

Nerijus Ališauskas – HC Slovan Bratislava

Bratislavský Slovan má svoje zadné rady prešpikované kvalitnými slovenskými obrancami ako Michal Sersen, Martin Štajnoch, Andrej Meszároš, Patrik Bačik či Juraj Valach. Popri nich dostáva v defenzíve klubu z hlavného mesta aj hráč z netypickej hokejovej krajiny – Litovčan Nerijus Ališauskas. Kariéra tohto dvadsaťdeväťročného zadáka nabrala výrazný spád v roku 2017, keď sa dohodol na spolupráci s Dinamom Riga, hrávajúcim v KHL. V ruskej nadnárodnej súťaži odohral Ališauskas tri kompletné sezóny a po nich si to namieril do slovenskej metropoly. Hoci v nabitom kádri Slovana nepatrí medzi hviezdy, mužstvu pomáha svojím defenzívnym dôrazom a platný vie byť aj smerom do ofenzívy. V doterajšom priebehu si na svoje bodové konto pripísal osem primárnych asistencií, čo je najviac zo všetkých bekov Slovana. Do ligových zápasov nastupuje Ališauskas najmä v tretej formácii, pri častých výpadkoch jeho defenzívnych kolegov sa však už dostal aj do elitnej dvojice, kde si takisto zastal svoje miesto.

 

 

Matej Bača – HC 07 Detva

Synovec majstra sveta z roku 2002 nedávno zmenil klubovú príslušnosť, z beznádejne posledného Liptovského Mikuláša sa presunul do Detvy, ktorá stále bojuje o účasť v prvej šestke. Mimo rodného Liptovského Mikuláša si dvadsaťpäťročný bek vyskúšal pôsobenia v Amerike a Fínsku, zahral si aj v drese tímu Bratislava Capitals.  Fyzicky dobre stavaný obranca využíva svoje predispozície najmä na silový štýl hokeja, ktorým sa stará o potrebnú čiernu robotu. Pre svoje mužstvo je veľmi platný v súbojoch, nerobí mu žiaden problém pritvrdiť či urobiť si poriadok pred vlastnou bránkou. V prípade potreby neváha Matej zhodiť rukavice, v pästnej výmene je pre každého súpera veľmi ťažkým orieškom. Aby bol tím správne vyvážený, potrebuje aj takéto typy hokejistov.

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY